Pataki Trans

Pataki Trans

Japán földrajz és biológia

2021. május 22. - patakitrans

Földrajz

Japán 6852 szigetet foglal magában Ázsia csendes-óceáni partvidékén. 3000 km-re terjed az északkelet-délnyugati irányban az Ohotszki tengertől a Kelet-kínai-tengerig. A megye öt fő szigete, északról délre: Hokkaido, Honshu, Shikoku, Kyushu és Okinawa. A Ryukyu-szigetek, köztük Okinawa, egy lánc Kyushutól délre. A Nanpō-szigetek Japán fő szigeteitől délre és keletre festői környezetbe találhatók. Együtt gyakran ismerik őketJapán szigetvilág. 2019 -től Japán területe 377 975,24 km2. Japán a világ hatodik leghosszabb partvonala, 29 751 km-re. Messze fekvő külszigetei miatt Japán a hatodik legnagyobb kizárólagos gazdasági övezettel rendelkezik a világon, 4 470 000 km 2 területtel.

Hegyvidéki terepe miatt Japán földterületének körülbelül 67% -a lakhatatlan. A lakható övezetekben, főként a part menti területeken, rendkívül magas a népsűrűség: Japán az egyik legsűrűbben lakott ország. 2014-től Japán teljes területének körülbelül 0,5% -a visszanyert terület.

Japán a Csendes-óceáni Tűzgyűrű mentén való elhelyezkedése miatt jelentősen hajlamos a földrengésekre, a szökőárra és a vulkánokra. A 17. legnagyobb természeti musclebody katasztrófakockázat a 2016. évi világkockázat-indexben mérve. Japánnak 111 aktív vulkánja van. Századonként a vak térkép szerint többször is pusztító földrengések fordulnak elő, amelyek gyakran cunamit eredményeznek; az 1923-as tokiói földrengés több mint 140 000 ember életét vesztette. Újabb jelentős rengések az 1995-ös nagy Hanshin-földrengés és a 2011-es Tōhoku-földrengés, amelyek nagy szökőárt váltottak ki.

Éghajlat

Japán éghajlata túlnyomórészt mérsékelt, de északról délre nagyon változó. A legészakibb régió, Hokkaido, nedves kontinentális éghajlatú, hosszú, hideg téllel és nagyon melegtől hűvös nyárral. A csapadékmennyiség nem nehéz, de a szigeteken télen általában mély havazások alakulnak ki.

A Japán-tenger régiójában, Honshu nyugati partján az északnyugati téli szél télen erős havazást hoz. Nyáron a régióban néha euro-cent rendkívül meleg hőmérséklet tapasztalható a foehn miatt. A Közép-Felvidéken tipikus szárazföldi nedves kontinentális éghajlat van, nyár és tél között nagy a hőmérséklet-különbség. A Chūgoku és a Shikoku régió völgyhíd hegye az évszakos szélektől védi a Seto belterét, és egész évben enyhe időjárást hoz.

A Csendes-óceán partvidékén nedves ablakszigetelés szubtrópusi éghajlat található, amely enyhébb téleket tapasztal, időnként havazással és forró, párás nyarakkal a délkeleti szezonális szél miatt. A Ryukyu és a Nanpō-szigetek szubtrópusi éghajlatúak, meleg téllel és forró nyárral rendelkeznek. A csapadék nagyon nehéz, különösen az esős évszakban. A fő esős évszak május elején kezdődik Okinawában, és az esőfront fokozatosan halad észak felé. Nyár végén és kora ősszel a tájfunok gyakran heves esőt hoznak. A Környezetvédelmi Minisztérium szerint az erős csapadék és a növekvő hőmérséklet problémákat okozott a mezőgazdasági iparban és másutt. A Japánban valaha mért legmagasabb hőmérsékletet, 41,1 °C-ot 2018. július 23-án rögzítették, és 2020. augusztus 17-én megismételték. A kutatók találgatnak, hogy vajon az éghajlat e az okozója a japán emberek gyakori májgyulladásának.

Biológia

Japánnak kilenc erdei ökorégiója van, amelyek tükrözik a szigetek éghajlatát és földrajzát. Arányuk szubtrópusi nedves lomblevelű erdők az Ryukyu és Bonin-szigetek, a mérsékelt széleslevelű és vegyes erdők az enyhe éghajlat régiókban a fő sziget, a mérsékelt tűlevelű erdőkben a hideg, téli részei az északi szigetek. Japánban több mint 90.000 faj vadon élő állatok, mint 2019, beleértve a barna medve, a japán makákó, a japán nyestkutya, a kis japán mezei egér, és a japán óriás szalamandra.

Nemzeti parkok nagy hálózatát hozták létre a növény- és állatvilág fontos területeinek, valamint 52 ramsari vizes élőhely védelmének. Kiemelkedő természeti értékük miatt négy helyszínt felvettek az UNESCO világörökségi listájára.

Környezet

Őszi juharlevelek a Kōya- hegyen, az UNESCO Világörökség részét képező Kongōbu A második világháború utáni gyors gazdasági növekedés időszakában a kormány és az ipari vállalatok lebecsülték a környezetvédelmi mediátor politikát; ennek eredményeként a környezeti szennyezés elterjedt volt az 1950-es és 1960-as években. A növekvő aggodalomra válaszul a kormány 1970-ben környezetvédelmi törvényeket vezetett be. Az 1973-as olajválság szintén ösztönözte az energia hatékony felhasználását, mivel Japánnak nincs természeti erőforrása.

2020-tól Japánban több mint 22 széntüzelésű erőmű építését tervezik, miután Japán nukleáris flottáját a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa után leállították. Japán a 20. helyet foglalja el a 2018. évi környezeti teljesítmény indexben, amely az ország elkötelezettségét méri a környezeti fenntarthatóság iránt. Japán a világ ötödik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója. Az 1997-es Kiotói Jegyzőkönyv házigazdájaként és aláírójaként Japánnak a szerződés kötelessége a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és más lépések megtétele az éghajlatváltozás visszaszorítása érdekében. 2020-ban Japán kormánya bejelentette a célkitűzésétszén-dioxid-semlegesség fogyása 2050-ig. A környezeti kérdések közé tartozik a városi légszennyezés lebegő részecskék és toxikus anyagok), a hulladékgazdálkodás, a víz és hold eutrofizációja, a természetvédelem, az éghajlatváltozás, a vegyi anyagok kezelése és a megőrzi.

Japán irodalom

A japán irodalom, költők és versek gazdagok és sokszínűek, és számos kiemelkedő irodalmár származik Japánból. Íme néhány fontos japán irodalmár névvel és rövid bemutatással: Murasaki Shikibu (körülbelül 973-1014) - Ő a világirodalom egyik legelső ismert női írója. Legismertebb műve, a "Genji Monogatari" vagy "A Genji herceg története" a világ első regényének tekintett, és a Heian-kor irodalmi és társadalmi életét mutatja be. Matsuo Bashō (1644-1694) - A haiku műfaj egyik legnagyobb mestere. Verseiben az élet rövidségét és a természet szépségét ünnepelte. Natsume Sōseki (1867-1916) - Az újabb japán irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja. Műveiben az emberi lélek és az egyéniség mélyebb rétegeivel foglalkozott, például a "Botchan" és a "Kokoro" című regényeiben. Yasunari Kawabata (1899-1972) - 1968-ban ő volt az első japán író, aki elnyerte a Nobel-díjat irodalomban. Műveiben gyakran a japán hagyomány és modernitás közötti konfliktust mutatta be, például a "Hó oroszlán" vagy a "Tavasz havas utakon" című regényeiben. Haruki Murakami (született 1949) - Ő a kortárs japán irodalom egyik legismertebb és legnépszerűbb írója. Műveiben gyakran keveri a realizmust a mágikus realizmussal és a popkultúra elemekkel, például a "Norwegian Wood" vagy a "1Q84" című regényeiben.

A bejegyzés trackback címe:

https://patakitrans.blog.hu/api/trackback/id/tr5616569046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása